WSET
WSET Level 1 practice questions
Practise for free with 64 exam questions. Below are 10 sample questions with answers; practise the rest in Verriq, with your progress per topic.
Practise all questions in the appAbout the exam
- Official name: WSET Level 1 Award in Wines.
- The exam has 30 multiple choice questions in 45 minutes.
- The pass mark is 70%.
Sample questions
1. Which wine pairs with dessert?
- ADry red wine
- BA wine that is as sweet or sweeter than the dessert
- CDry white wine
- DWater
Show the answer
Answer: B, A wine that is as sweet or sweeter than the dessert
2. What is cork taint?
- AA type of wine
- BA wine fault caused by a contaminated cork
- CA grape disease
- DA serving method
Show the answer
Answer: B, A wine fault caused by a contaminated cork
3. Which grape is known for light, fruity red wines?
- ACabernet Sauvignon
- BGamay
- CNebbiolo
- DTannat
Show the answer
Answer: B, Gamay
4. Rioja is a famous wine region in:
- APortugal
- BSpain
- CFrance
- DItaly
Show the answer
Answer: B, Spain
5. Why do you decant some red wines?
- ATo cool them
- BTo aerate and/or remove sediment
- CTo add sugar
- DTo preserve them longer
Show the answer
Answer: B, To aerate and/or remove sediment
6. How long can you keep an opened bottle of white wine?
- AMaximum 1 day
- B2-3 days in the refrigerator
- COne month
- DIndefinitely
Show the answer
Answer: B, 2-3 days in the refrigerator
7. What do you assess when looking at wine?
- AOnly the color
- BClarity, color and intensity
- COnly if there are bubbles
- DNothing important
Show the answer
Answer: B, Clarity, color and intensity
8. Port and Sherry are examples of:
- AStill wines
- BSparkling wines
- CFortified wines
- DOrganic wines
Show the answer
Answer: C, Fortified wines
9. Which wine pairs well with cheese?
- AOnly red wine
- BDepends on the type of cheese
- COnly sweet wine
- DNo wine pairs with cheese
Show the answer
Answer: B, Depends on the type of cheese
10. Which gas creates the bubbles in sparkling wine?
- AOxygen
- BNitrogen
- CCarbon dioxide (CO2)
- DHelium
Show the answer
Answer: C, Carbon dioxide (CO2)
Topics in the question bank
- General (11)
- Grape Varieties (8)
- Wine Styles (8)
- Serving (8)
- Tasting (8)
- Regions (8)
- Food & Wine (7)
- Storage (6)
Other exams
Test your knowledge
Practise WSET and SDEN questions for free in Verriq.
Start the quiz